10.000 de biciclete în sistem RENT-a-BIKE pentru Sectorul 3

Postat la 14.07.2017 de Mihaela ALECU in ȘTIRI, Interne, Economie + administrație

 Share

Primăria Sectorului 3 al capitalei ia ca model exemplul altor oraşe europene şi încurajează proiectele care susţin dezvoltarea transportului cu bicicleta. Se aşteaptă ca şi în Bucureşti, implementarea de sisteme care să susţină mersul cu bicicleta să aibă un impact pozitiv asupra traficului şi , totodată, asupra mediului. Invocând aceste motive, Primăria Sectorului 3 susţine proiectul RENT-a-BIKE propus de S.C. Administrare Active Sector 3 S.R.L. şi l-a mandatat pe preşedintele Consiliului de Administraţie al acestei societăţi, Sârbu Robert Constantin, să se ocupe de implementarea proiectului prin pregătirea studiilor, a documentaţiilor şi prin achiziţionarea produselor.

S.C. Administrare Active Sector 3 S.R.L. este o societate cu răspundere limitată care a fost înfiinţată în 2012. Iniţial denumirea societăţii era SC Locuinţe Sociale Sector 3 S.R.L., dar aceasta a fost schimbată ulterior. Societatea este persoană juridică română care are ca obiect de activitate administrarea imobilelor pe bază de comision sau de contract şi are ca asociat unic Consiliul Local al Sectorului 3, Bucureşti.

În solicitarea transmisă de societate către primarul şi membrii Consiliului Local din sectorul 3, motivele invocate pentru susţinerea proiectului sunt similare cu cele prezentate mai sus şi anume acelea de a se sprijini prin această iniţiativă înclinarea spre sport şi o stare bună de sănătate a locuitorilor din Bucureşti, fluidizarea traficului şi creşterea mobilităţii. În plus, se argumentează şi prin aceea că S.C. Administrare Active Sector 3 S.R.L. este o societate cu profil comercial şi care, în plus, dispune de mijloacele tehnice şi materiale necesare pentru a demara un astfel de proiect. Astfel, proiectul RENT-a-BIKE ar crea avantaje la mai multe nivele, contribuind direct la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor sectorului 3 şi aducând venituri Consiliului Local al sectorului, asociatul unic al societăţii care ar administra proiectul. 

Din Hotărârea de Consiliu Local nu reiese la cât este estimat bugetul proiectului RENT-a- BIKE, dar un articol din Actul Constitutiv al Societăţii (cap. IV, art. 12, pct. 12.2, lit.m)) sugerează că odată ce s-a cerut aprobarea consiliului pentru implementarea proiectului, acesta presupune o investiţie de peste 100.000 Euro. În solicitarea trimisă de S.C. Administrare Active Sector 3 S.R.L. primarului şi membrilor Consiliului Local din sectorul 3 este citat articolul mai sus menţionat: “[Asociatul unic] hotărăşte asupra operaţiunilor juridice ale Societăţii care depăşesc valoarea de 100.000 (una sută mii) EURO exclusiv T.V.A., valoare aferentă fiecărei operaţiuni singulare sau operaţini a cărei executare se desfăşoară în mod succesiv. Dacă încheierea unor astfel de operaţiuni juridice a fost prevăzută în prealabil în buget, hotărârea Asociatului Unic nu mai este necesară.”         

Solicitarea de a i se acorda mandat lui Sârbu Robert Constantin pentru implementarea proiectului a primit aviz favorabil, aşadar proiectul urmează să fie implementat. Mai multe detalii cu privire la acesta a dat primarul sectorului 3, Robert Negoiţă într-o ştire comunicată pe site-ul primăriei (o puteţi citi aici): “Ne-am gândit la un proiect prin care biciclete de același tip, personalizate pentru Sectorul 3, vor fi puse la dispoziția cetățenilor contra-cost, însemnând plata unei chirii lunare. Societatea se va ocupa de mentenanță și de depozitarea acestora pe perioada iernii. Vom monta rastele în oraș în zonele intens circulate, iar pentru parcarea în apropierea locuinței bicicletele vor avea sistem de prindere. Sper să vedem din ce în ce mai multe biciclete în Sectorul 3 și în felul acesta să încurajăm mersul pe bicicletă și implicit diminuarea poluării şi a traficului”.   


Iniţiativa este una de încurajat şi s-ar putea crede că a fost inspirată de un proiect de mai mică amploare în care Primăria sectorului 3 s-a implicat ca partener. Este vorba despre centrul I’Velo Relax deschis săptămâna trecută în parcul Titan. Parteneri în proiect sunt Primăria Sectorului 3, Asociația Green Revolution și Raiffeisen Bank. Centrul pune la dispoziţia doritorilor doar 50 de biciclete, dar de mai multe categorii: pentru adulţi, pentru copii şi cargo-bike-uri. Bicicletele pot fi închiriate gratuit de către elevi şi pensionari şi contra cost (5 lei/oră, 20 lei/zi) de către celelalte categorii de doritori. 

Dat fiind că sectorul 3 are o populaţie de 468.547 de locuitori, se aşteaptă ca cele 10.000 de biciclete puse spre închiriere să fie baza unei afaceri de succes. 

Cum vi se pare ideea de a folosi o bicicletă închiriată ca alternativă la mijloacele de transport pe care le folosiţi în prezent? Ați dori ca și primăria orașului în care locuiți să aibă o astfel de inițiativă?

Puteţi citi textul întreg al Hotărârii de Consiliu Local în care s-a discutat proiectul RENT-a-BIKE aici.  Articol din domeniile

ȘTIRI Interne Economie + administrație

Mihaela ALECU

Mihaela are un doctorat în literatură română, un masterat în creative writing, a lucrat în şcoli, în redacţia unui ziar, într-un ONG şi într-o bancă, iar după atâtea schimbări de direcţie s-a convins că poţi avea succes în orice alegi să faci, dacă faci asta cu convingere şi implicare autentică.

Articole similare

0 COMENTARII

AI O ȘTIRE DE INTERES SAU CEVA DE SPUS COMUNITĂȚII? CONTACTEAZĂ-NE!